Vizitas konferencijoje-parodoje Varšuvoje

Šių metų gruodžio 5-6 dienomis Varšuvoje vyko tarptautinė konferencija “Reha for the Blind in Poland”, kurios šių metų šūkis ir kryptis – „Tifloinformacinės technologijos – socialinį ir profesinį regėjimo negalią turinčių žmonių aktyvumą skatinančios priemonės”. Konferenciją papildė tuo pačiu metu vykstanti informacinių technologijų paroda regėjimo negalią turintiems žmonėms “Vakarai arčiau Rytų”. Renginius jau ne pirmus metus organizuoja Lenkijos fondas “Szansa”. Į Varšuvą vyko du LASS atstovai – informacinių technologijų specialistai Karolis Verbliugevičius ir Vitas Purlys.

Konferencijoje dalyvavo ne tik kaimyninių, bet ir tolimų šalių – Gruzijos, Kazachstano, Serbijos, Makedonijos ir kt. atstovai. Parodoje apie trisdešimt viso pasaulio įmonių demonstravo akliesiems ir silpnaregiams skirtas įvairias tiflopriemones. Visas priemones buvo galima išbandyti, įvertinti jų naudą ir iš pačių kompanijos atstovų išgirsti jų praktinio pritaikymo būdus.

Pasaulyje yra didelis įvairių priemonių neregiams ir silpnaregiams pasirinkimas. Tačiau dažnai tuo metu, kai naujovės pasiekia galutinį vartotoją, jos būna jau pasenusios ir savo funkcionalumu neatitinka vartotojų poreikių. Taip atsitinka dėl to, kad naujos informacinės tiflopriemonės yra brangios ir daugelis vartotojų (be valstybės pagalbos ar kitų rėmėjų lėšų) jų įsigyti neįstengia. Įvairios valstybės turi savo aprūpinimo tokiomis priemonėmis mechanizmus, kurie nėra efektyvūs. Tai patvirtino beveik visi konferencijos dalyviai. Buvo įvardintos šios pagrindinės problemos:

1. Valstybė planuoja lėšas kitiems metams. Kol prekės pasiekia galutinį vartotoją, praeina metai, o kartais ir daugiau.

2. Valstybė vykdo viešuosius pirkimus, pagal kuriuos privaloma pirkti pigiausias prekes. Visiems yra aišku ir akivaizdu, kad pigumas ir gera kokybė – nesuderinami dalykai.

3. Valstybė perka po keliasdešimt vienodų priemonių ir jomis aprūpina skirtingą regėjimą ir poreikį turinčius asmenis.

4. Dėl prastesnės kokybės, neįvertinto asmenų regėjimo lygio ir individualių poreikių, daugelis valstybės nupirktų priemonių vartotojams būna netinkamos naudoti, o kartais net ir kenkia jų regėjimui.

Aukščiau išvardintos problemos kamuoja daugelį Rytų valstybių, o Europos Sąjungoje – tik Lietuvą ir Latviją. Turime galiojančią aprūpinimo techninėmis pagalbos priemonėmis  tvarką, kurią būtina keisti iš esmės.

 

Informaciją parengė

Karolis Verbliugevičius