LASS centro tarybos posėdis

Gruodžio 10 d. Vilniuje, VšĮ LASS centro tarybos patalpose, įvyko keturioliktasis ir paskutinis šiais metais LASS centro tarybos posėdis.

Posėdyje svarstyta:

1. Informacija apie UAB “Liregus”, UAB “Regplasta”, VšĮ “Aksida”, UAB “Regseda” ūkinę ir finansinę veiklą. Atsižvelgdama į sudėtingą šalies ekonominę situaciją, LASS centro taryba paprašė, kad įmonės pateiktų ne tik šių metų preliminarius veiklos rezultatus, bet ir kitų metų veiklos planus ir strategiją. Iš įmonių direktorių pranešimų aiškėja, kad ateinantys metai bus sunkesni už šiuos. Tačiau visos įmonės imasi veiksmų sunkumams įveikti.

2. Dėl VšĮ Aksida nekilnojamojo turto perdavimo VšĮ Šiaulių ir Tauragės regionų aklųjų centrui. Socialinės paskirties patalpas turėtų administruoti regionų centrai – todėl LASS centro taryba leido VšĮ Aksida priklausančias patalpas perduoti VšĮ Šiaulių ir Tauragės regionų aklųjų centrui. Nuo 2009 m. kovo 31 d. centras bus atsakingas už nuomą, ūkinę patalpų priežiūrą ir išlaikymą.

3. Dėl nekilnojamojo turto perdavimo VšĮ Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centrui. Centrui nuo 2009 m. kovo 31 d. perduodama anksčiau UAB “Regseda” priklausiusi LASS poilsio bazė “Spindulys” (Šventojoje). Pagrindinė priežastis, paskatinusi LASS centro tarybą priimti tokį sprendimą, – “Spindulio” darbuotojų prašymas. Neturėdami viešosios įstaigos statuso, jie negalėjo teikti projektų ir pritraukti papildomų lėšų poilsio namų būklės gerinimui. Taip pat VšĮ Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centrui nuo 2009 m. sausio 1 d. perduodamos anksčiau UAB “Regseda” valdytos socialinės paskirties patalpos (patalpos perduodamos su teise nuomoti).

4. Viešosios fizinės aplinkos prieinamumas. 2007-2008 metais šioje srityje dirbo žurnalistas Alvydas Valenta, kuriam pavyko nuveikti nemažai darbų. LASS centro taryba pabrėžė, kad LASS kol kas neturi žmogaus, kuris būtų atsakingas už viešosios fizinės aplinkos prieinamumą regėjimo neįgaliesiems. Nutarta A. Valentą skirti atsakingu šios srities asmeniu. Visus kitus su tuo susijusius klausimus pavesta apsvarstyti LASS Socialinių ir kultūros reikalų komisijai.

5. Patvirtinti naujai išrinkti LASS miestų ir rajonų filialų pirmininkai: Marijampolės savivaldybės filiale – Angelė Šimčikienė, Akmenės rajono filiale – Janina Paulauskienė, Šiaulių miesto ir rajono filiale – Inta Skeivienė.

6. Apsvarstyti konferencijoje, skirtoje aklųjų švietimo 80-mečiui, kelti klausimai ir problemos. Didžiąją dalį jų (dėl informacinių technologijų ir TPNC veiklos, dėl knygų leidybos Brailio raštu integruotai besimokantiems neregiams, profesinės ir socialinės reabilitacijos, tiflopedagogų trūkumo) spręsti įsipareigojo VšĮ LASS centro taryba.

7. LASS centro tarybos nariai informuoti, kad finansavimas, gaunamas iš Neįgaliųjų reikalų departamento, 2009 m. gali būti mažesnis, nei buvo 2008 m. Greičiausiai ir vėl pasikartos situacija, kai lėšos LASS pasieks kovo-balandžio mėnesiais.