Projekto “Žemiški nepatogumai – Keisk savo požiūrį į negalią” pristatymas

Unikalus ir linksmas projektas pristatytas Vilniuje, vasario 5 d., Tolerancijos centre. Projekto iniciatorius – Jungtinės Karalystės labdaros fondas “Leonard Cheshire Disability”. Projekto pristatyme dalyvavo NVO, LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, Britų ambasados Lietuvoje atstovai. Projekto esmė – animacinių filmukų apie negalią kūrimas. Sukurti 8 tokie filmukai, kurių pagrindiniai veikėjai – taksas, ežys, vėžlys, pelė, triušis, krevetė ir kiti gyvūnai – viso 12 personažų, turinčių vis kitokią negalią.”Mes norime, kad žmonės pakeistų savo požiūrį į negalią, kad jie pradėtų kitaip mąstyti ir kitaip elgtis. Siekiame, kad įvyktų lūžis vertinant ir suprantant neįgalių žmonių poreikius”, teigia Bryanas Duttonas, “Leonard Cheshire” fondo generalinis direktorius.

Animacinius filmukus kūrė “Aardman Animations”, laimėję Oskarą už animacinį-plastilininį filmą “Volisas ir Gromitas”. Kūrėjai keliavo po visą Angliją, bendraudami su neįgaliaisias. Pokalbiai buvo įrašinėjami, o atrinkti balsai panaudoti kuriant filmukus – kūrėjai nepakeitė neįgaliųjų išsakytų minčių. Tai yra pagrindinė priežastis, kodėl animaciniai filmukai neišversti į lietuvių kalbą, tik subtitruoti lietuviškai – kūrėjai nusprendė, kad originalių neįgaliųjų balsų neverta keisti aktoriaus balsu. Projekto kūrėjai tikisi, kad filmukai bus parodyti ir per Lietuvos televiziją reklaminių pauzių metu. 

Nuotraukoje – filmuko apie neregintį chameleoną akimirka. Šunį vedlį jam atstoja boružė. Chameleonas pasakoja, kad mokykloje vaikai iš jo šaipydavosi – prisėlindavo ir trenkdavo knyga, o jis nežinodavo, kas tai padarė. Tačiau tai padėjo jam išvystyti kitus įgūdžius – pavyzdžiui, ypatingai jautrią klausą. “Mokykla nebuvo pati maloniausia vieta, bet galiausiai išmoksti su tuo gyventi”, sako jis, mikliai liežuviu pagavęs tolokai nutūpusią musę. 

 

Nuotrauka - filmuko apie neregį chameleoną akimirka

 

Visus filmukus galite pasižiūrėti, aplankę puslapį www.creaturediscomforts.org