Šiauliuose atidaryta menininko, drožėjo Vaclovo Onaičio paroda (foto)

Balandžio 15 d. 13.30 val. Šiaulių kultūros centro aklųjų ir silpnaregių skyriuje buvo pristatyta tautodailininko Vaclovo Onaičio liečiamoji medžio skulptūrų paroda. Paroda skirta Kultūros dienai paminėti.
Kurčiasis medžio drožėjas – jau 40 metų kaip Lietuvos tautodailininkų sąjungos narys, daugiau kaip 40 tautodailės parodų dalyvis, surengęs ne vieną personalinę parodą. Vaclovo meniniai gabumai pradėjo reikštis vaikystėje. Nuo ketverių metų pasmerktas gyventi tylos pasaulyje, guvus, jautrios vaizduotės berniukas ką nors išvydęs įdomaus visą tai perteikdavo ant popieriaus. Polinkį į meną jis paveldėjo iš motinos Petronėlės Onaitienės. Su medžiu Vaclovas susidraugavo gana anksti – 1965 metais. Didžiąją ir reikšmingiausią vietą jo kūryboje užima smulkioji medžio plastika. Jo šiek tiek statiškos figūrėlės, pagyvintos subtiliu drožybiniu dekoru bei reikšmingomis personažui detalėmis, atskleidžia jo kūrybos sąsajas su tradiciniu lietuvių liaudies menu.
Parodos gerbėjus nustebino nedidelio žmogaus ūgio išdrožtos šachmatų figūros. Jos lyg gyvi istorinio Saulės mūšio prototipai – su kuokomis, kalavijais, šarvais. Visos jos viena nuo kitos skiriasi amžiumi, veido išraiška ir yra nepakartojamos bei unikalios.

Nuotraukoje - parodos lankytojai apžiūrinėja didelę medinę šachmatų figūrą

 

Nuotraukoje - parodos lankytojai apžiūri ekspoziciją