Vilniuje viešėjo optometristai iš Švedijos

Balandžio 14-17 dienomis Vilniuje, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre (LASUC) viešėjo ir dirbo optometristai iš Švedijos Kalmaro miesto universiteto. Lietuvoje viešėjo Kalmaro universiteto mokslų daktaras, optometristas Jorgen Gustafsson ir trys jo studentės. Organizacija “Vision for All” (“Regėjimas visiems”), įkurta 1995 metais, jau padėjo daugiau nei 50 000 pacientų vargingiausiose šalyse. Optometristų darbo tikslas – naudojant įvairią korekciją (įvairius akinius (tarp jų ir akinius su įmontuotais padidinimo stiklais, spalvotais lęšiais), lupas, teleskopus ir kt.) suteikti žmogui maksimalų įmanomą regėjimo stiprumą ir gyvenimo komfortą.

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro akių kabinete optometristai dirbo 4 dienas. Pirmosios dienos buvo skirtos darbui su LASUC besimokančiais vaikais, pusantros dienos buvo skirta LASS nariams. Per pusantros dienos apsilankė arti 40 žmonių (iš Vilniaus, Klaipėdos, Varėnos, Šiaulių, Kelmės, Lazdijų, Panevėžio, Pasvalio ir kt. miestų) – dviems trečdaliams iš jų optometristai pritaikė ir padovanojo regėjimą koreguojančias priemones. Deja, specialistai niekuo negalėjo padėti žmonėms, kurių regėjimo likutis labai mažas – kai kurie iš apsilankiusiųjų net neturėjo šviesos pojūčio, kiti – turėjo labai silpną. 

Optometristų vizitą Lietuvoje organizavo VšĮ “LASS centro taryba”. Norime nuoširdžiai padėkoti LASUC, suteikusiems patalpas, LASS regionų centrams ir filialams, kurie bendradarbiavo atrenkant žmones (o tai nebuvo lengva užduotis) ir organizavo jų kelionę į Vilnių, bei, žinoma, svečiams iš Švedijos – daktarui Jorgenui Gustafssonui ir jo studentėms, kurie dirbo labai nuoširdžiai ir kantriai, nors darbo krūvis kliuvo tikrai nemažas. Šiuo metu svarstoma galimybė turėti optometrijos centrą Lietuvoje. Akivaizdu, kad poreikis jam tikrai yra.