LASS centro tarybos posėdis

Balandžio 29 d., trečiadienį, VšĮ “LASS centro tarybos” patalpose įvyko ketvirtasis šiais metais LASS centro tarybos posėdis. Posėdyje svarstyti šie klausimai:
1. Dėl LASS įmonių ir įstaigų ūkinės-finansinės veiklos 2008 m. balansų ir pelno (nuostolio) ataskaitų tvirtinimo. Apsvarstyti ir patvirtinti UAB “Regseda”, UAB “Liregus”, VšĮ “Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centro”, VšĮ “Vilniaus ir Alytaus regionų aklųjų centro”, VšĮ “Šiaulių ir Tauragės regionų aklųjų centro”, VšĮ “Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro”, VšĮ “Brailio spaudos”, VšĮ “LASS centro tarybos” balansai ir ataskaitos.
Bene daugiausia priekaištų iš LASS centro tarybos narių ir LASS vadovų susilaukė Klaipėdos įmonė – UAB “Regseda”. Nustatyta daug nesklandumų įmonės buhalterinėje apskaitoje (visi dėl anksčiau dirbusių buhalterių klaidų, ir dabar jau ištaisyti), atkreiptas dėmesys į tai, kad 2008 m. I ir IV ketvirčiai įmonei buvo nuostolingi. Direktoriui išsakytos pastabos dėl administracijoje dirbančių žmonių kiekio (tarybos nariai mano, kad jų per daug) ir jų darbo laiko, kuris netrumpinamas, nors darbininkų darbo laikas sutrumpintas. Dėl įstatyminių niuansų UAB “Regseda” vangiai nuomoja patalpas, todėl išsakytas pasiūlymas dar vieną dalį nuomojamų patalpų perduoti VšĮ “Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centrui”. Įmonės veiklai trukdo sudėtingi santykiai su Klaipėdos darbo birža – pastaroji kelia nepagrįstus ir kartais įstatymams prieštaraujančius reikalavimus, dėl to įmonei pasiūlyta kreiptis į Lietuvos darbo biržos administraciją. UAB “Regseda” reikalai dar bus svarstomi sekančiuose posėdžiuose.
LASS Vilniaus įmonė – UAB “Liregus” – atsižvelgė į ekonominį sunkmetį, sutrumpino tiek administracijos, tiek darbininkų darbo laiką (atitinkamai visiems sumažėjo darbo užmokestis). 2008 m. įmonės pajamos buvo mažesnės, taip pat sumažintas dirbančiųjų skaičius. UAB “Liregus” daug dirba su darbo birža, vykdydami įvairias socialines programas ir pritraukdami papildomas lėšas. Įmonė taip pat investuoja į turtą, atnaujina įrengimus, diegia naujus gaminius, ieško naujų rinkų gaminių pardavimui.
Kitų aukščiau minėtų įstaigų balansai ir finansinė atskaitomybė taip pat buvo tvarkingi, jie patvirtinti be didesnių diskusijų.
2. Dėl LASS įmonių veiklos per 2009 m. I ketvirtį. Per 2009 m. pirmą ketvirtį visos LASS įmonės pagamino ir realizavo 41,5 proc. mažiau produkcijos, negu per atitinkamą praėjusių metų ketvirtį. Įmonių pajamos už patalpų nuomą sumažėjo 22 proc., valstybės subsidijų gauta 29,8 proc. mažiau. Grynąjį pelną gavo UAB “Regplasta” ir VšĮ “Aksida”. Atsižvelgiant į ekonominę krizę, įmonių veiklos rezultatai yra geresni, nei buvo galima tikėtis.
3. Dėl suvažiavimo datos pakeitimo. Anksčiau nutarta, kad LASS XX Suvažiavimas vyks birželio 5 d., penktadienį. Tačiau organizatoriams susidūrus su sunkumais ieškant renginiui tinkamų patalpų, suvažiavimo data perkelta į birželio 4 d., ketvirtadienį.
4. Dėl LASS narių pateikto kreipimosi. LASS centro tarybos posėdyje išnagrinėtas LASS narių kreipimasis (Panevėžys, 2009-03-30) dėl UAB “Regovitus” uždarymo, LASS nekilnojamojo turto pardavinėjimo, netinkamo vadovavimo LASS padaliniams ir kitų klausimų. Šį kreipimąsi 2009 m. balandžio 6 d. gavo LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, kuri VšĮ “LASS centro tarybai” 2009 m. balandžio 17 d. pateikė raštą (Nr. (20.1-34)-SD-3411) drauge su minėto kreipimosi kopija, prašydama išsiaiškinti susidariusią situaciją. LASS centro tarybos nariams pristatytas parengtas atsakymas į kreipimesi išsakytus klausimus. Centro tarybos nariai išsakė kai kurias pastabas dėl atsakymo formuluočių ar papildymo – netrukus raštas bus pataisytas ir LR įstatymų numatyta tvarka išsiųstas ministerijai bei pareiškėjui.
5. Dėl LASS duomenų bazės. Kai kurie LASS centro tarybos nariai – regionų centrų direktoriai – išsakė nusiskundimus dėl prastai veikiančios LASS duomenų bazės. Atsakingi VšĮ “LASS centro taryba” darbuotojai pažadėjo problemas išspręsti.