Karštas pasitarimas dėl socialinės reabilitacijos paslaugų finansavimo perdavimo savivaldybėms

Įgyvendinant valstybinio audito ataskaitos “Neįgaliųjų socialinė integracija” rekomendacijas Socialinės apsaugos ir darbo ministerija planuoja nuo 2010 metų keisti neįgaliųjų socialinės integracijos programų finansavimo tvarką, Socialinės reabilitacijos paslaugų neįgaliesiems bendruomenėje projektus konkurso tvarka finansuojant per savivaldybių administracijas. Ši tvarka visiškai netenkina LASS – tiek dėl to, kad neatitinka mūsų struktūros, tiek dėl kitų priežasčių: 

a) yra rizika, kad lėšos gali nepasiekti neįgaliųjų; 

b) nepakankama savivaldybių veiklos kontrolė. Numatyta, kad Neįgaliųjų reikalų departamentas (NRD) stabdo finansavimą sutartį pažeidusiai savivaldybei, tačiau tuomet lėšos negalės pasiekti tų, kuriems ir yra skirtos – neįgaliųjų; 

c) yra rizika, kad, skirdamos per NRD gautas lėšas socialinės reabilitacijos paslaugų teikimui, savivaldybės nebeskirs lėšų socialinėms paslaugoms (iki šiol daugumoje LASS rajonų filialų buvo gaunamas papildomas finansavimas iš savivaldybių įvairiems socialiniams projektams vykdyti); 

d) išauga programos administravimo kaštai – dalis neįgaliesiems skirtų lėšų (2 proc.) “nusės” savivaldybėse; 

e) gali dar labiau pailgėti laikotarpis metų pradžioje, kuomet neįgaliųjų organizacijos negauna finansavimo programoms vykdyti; 

f) Nacionalinėje žmonių su negalia socialinės integracijos programoje (2003-2012 m.) kalbama apie projektinį finansavimą. Naujoji tvarka siūlo finansavimą pagal neįgaliųjų skaičių. Gali būti, kad gerai dirbantis filialas (kur veikia įvairūs būreliai, klubai…) gaus per mažai lėšų, o prastai veikiantis – per daug. Pirmojo veikla sutriks, antrasis nepajėgs įsisavinti jam skirtų lėšų. 

Gegužės 21 d. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje vyko du susitikimai su visų Lietuvos savivaldybių merais (ar jų įgaliotais atstovais), kurių metu pristatytos savivaldybėms siūlomos įgyvendinti funkcijos ir šių funkcijų vykdymo sąlygos. LASS poziciją gynė pirmininkas O. Petrauskas ir vyriausioji VšĮ “LASS CT” specialistė A. Jozėnaitė. Pasitarime taip pat dalyvavo ir Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė J.Ramonienė, Socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėja E.Urbonienė, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Lygių galimybių skyriaus vedėja E. Čaplikienė, Neįgaliųjų reikalų departamento prie SADM direktorė G. Paliušienė.

Vyko karštos diskusijos, – didžioji dalis savivaldybių priešinosi naujajam modeliui, dalis reikalavo jo įgyvendinimui steigti papildomus etatus (kurie vėlgi būtų finansuojami iš neįgaliesiems skirtų lėšų), ir tik mažesnioji dalis buvo patenkintos naująja tvarka. Vyravo nuomonė, kad naujam finansavimo modeliui dar deramai nepasirengta. 

Finansavimo per savivaldybes modelis kol kas nėra patvirtintas – šiuo metu laukiama raštų iš savivaldybių merų. Nuo jų ir Nevyriausybinių organizacijų pozicijos priklausys, ar modelis įsigalios jau šiemet ir galios 2010 m., ar 2010 m. bus dirbama pagal senąją tvarką. 

LASS drauge su Lietuvos neįgaliųjų forumu aktyviai teikia siūlymus. Rengiamas raštas, kuriame aiškiai motyvuojamas naujosios tvarkos nepagrįstumas ir siūloma pasilikti prie senojo finansavimo modelio.