Kas liko už kadro – atsakas į BTV transliuotą laidą

Gegužės 25 d. BTV transliuotoje laidoje “Lietuvos žinių tyrimas” (vedėja V.Grainienė) didelė dalis informacijos, nors ir buvo pateikta interviu metu, liko “už kadro”. 
1. Nepaaiškinta LASS nekilnojamo turto pardavimo bei už jį gautų lėšų panaudojimo tvarka. Turtą parduoda ne LASS centro taryba, o įmonė ar įstaiga, kurios balanse tas turtas yra. Prašymą dėl numatomo turto pardavimo pirmiausia apsvarsto darbo kolektyvas ir regiono taryba. Tik gavęs jų pritarimą, įmonės ar įstaigos direktorius raštu kreipiasi į LASS centro tarybą dėl leidimo parduoti turtą, kuris būna įvertintas (įkainotas) nepriklausomų turto vertinimo ekspertų. Prašyme nurodomas ir lėšų už parduotą turtą tikslinis panaudojimo planas. LASS centro taryba dviem trečdaliais balsų priima sprendimą dėl turto pardavimo bei tikslinio lėšų panaudojimo. Už parduotą turtą gautos lėšos ir lieka tose įmonėse ar įstaigose, kurioms turtas iki tol priklausė – jų pačių įsiskolinimams dengti, neįgaliųjų darbo vietoms išlaikyti ar likusiam nekilnojamajam turtui renovuoti. Dažniausiai parduodamas turtas yra menkavertis ir nuostolingas. Visi dokumentai, įmonių bei įstaigų balansai ir veiklos ataskaitos prieš kiekvieną suvažiavimą yra pateikiami LASS centro tarybai ir  Revizijos komisijai tvirtinti. Tik po to medžiaga teikiama suvažiavimui. Kokios apimties informacijos pageidaujama, tokios apimties ji ir pateikiama.
Nė vienas litas, gautas už parduotą turtą nebuvo  panaudotas LASS vadovų ar kitų darbuotojų atlyginimams.
2. Reportaže buvo akcentuotas LASS vadovų turtas. Šis turtas įsigytas per ilgus gyvenimo ir veiklos metus, realizavus turimus senesnius butus, kolektyvinius sodus, pasinaudojant šeimos narių lėšomis bei bankų teikiamais kreditais.
3. Laidoje nemažai laiko buvo skirta VšĮ “LASS centro taryba” vadovų atlyginimų temai ir interpretacijai. Vadovų atlyginimai skaičiuojami LASS centro tarybos nustatyta ir patvirtinta tvarka nuo pavaldžių įmonių direktorių atlyginimų vidurkio. Dalį atlyginimo sudaro valstybės biudžeto lėšos už vykdomos Neįgaliųjų socialinės integracijos programos administravimą, kitą dalį atlyginimo sudaro lėšos iš LASS vykdomos ūkinės veiklos pagal šalyje galiojančių įstatymų numatytą tvarką.

Â