Atidaroma unikali taktilinė paroda neregiams “Magiškas M. K. Čiurlionio pasaulis. Zodiakas

Lietuvos dailės muziejus ir Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga birželio 30 d., antradienį, 15 val. kviečia į Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilnius) rengiamą spaudos konferenciją, kurioje bus pristatyta taktilinė edukacinė paroda “Magiškas M. K. Čiurlionio pasaulis. Zodiakas”. Parodos atidarymas ir pristatymas visuomenei birželio 30 d., antradienį, 16 val.
Edukacinė paroda “Magiškas M. K. Čiurlionio pasaulis. Zodiakas” – ketvirtoji programos “Pažinkime meną pojūčiais” paroda, supažindinanti su vieno iškiliausių Lietuvos dailininkų kūryba. Šįkart eksponuojami tapytojo Arvydo Pakalkos ir keramiko bei scenografo Jono Arčikausko taktiliniai darbai, sukurti pagal M. K. Čiurlionio dvylikos paveikslų ciklą Zodiakas (1906–1907). Pjaustyti, lipdyti ar lieti objektai, kuriuos galima liesti rankomis, yra tarpininkai tarp paveikslo ir žiūrovo, į parodą atėjusiam neregiui jie padeda geriau suprasti M. K. Čiurlionio paveiksluose pavaizduotas žvaigždėto dangaus poetines metaforas. Gamtos šlamesiai, įvairūs garsai, balsu skaitomas tekstas, M. K. Čiurlionio muzika leis regėjimo sutrikimų turinčiam žmogui vaizduotės pagalba persikelti į magišką, užburiantį menininko sukurtų paveikslų pasaulį. Pojūčiai ir vaizduotė – svarbiausi pagalbininkai keliaujant po šią neįprastą parodą. Projektas skirtas ne vien sutrikusio regėjimo žmonėms, bet ir visiems kitiems – ir vaikams, ir suaugusiesiems.
Paroda skiriama Lietuvos vardo tūkstantmečiui ir  tarptautinei dailės parodai “Spalvų ir garsų dialogai. M.K. Čiurlionio ir amžininkų kūryba”, veikiančioje Nacionalinėje dailės galerijoje.
Išsamesnę informaciją teikia Meno pažinimo centro vedėja Nideta Jarockienė (mob. tel. 8 67076308).
Organizatoriai – Lietuvos dailės muziejaus Meno pažinimo centras ir Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga.

Rėmėjai: 

LR Kultūros ministerija

LR Švietimo ir mokslo ministerija

Neįgaliųjų reikalų departamentas prie LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos

Lietuvos tūkstantmečio minėjimo direkcija

Lietuvos aklųjų biblioteka

Vilniaus senamiesčio Rotary klubas

Kultūros rėmimo fondas