Kviečiame aplankyti naują taktilinę meno pažinimo parodą! (skelbiamas ir parodos katalogas)

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga (LASS) ir Lietuvos dailės muziejus (LDM) birželio 30 d., antradienį, po rekonstrukcijos naujai atidarytoje Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilnius) pristatė naują taktilinę meno pažinimo  parodą  “Magiškas M. K. Čiurlionio pasaulis. Zodiakas”, kuri veiks iki liepos 20 d.
Tai ketvirtoji programos “Pažinti meną pojūčiais” paroda, kuri supažindina su vieno iškiliausių lietuvių nacionalinės kultūros kūrėjų, įkūnijusių atgimstančios tautos siekius bei troškimus, – Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūryba. Šįkart eksponuojami tapytojo Arvydo Pakalkos ir keramiko bei scenografo Jono Arčikausko taktiliniai darbai, sukurti pagal M. K. Čiurlionio dvylikos paveikslų ciklą “Zodiakas” (1906–1907), vaizduojančių saulės kelio ženklus. Tai didinga kosminė poema apie saulę, žvaigždes ir begalines visatos erdves, apie mūsų pasaulio uolas ir vandenis, pasaulio paslaptingumą ir grožį. Zodiako ciklo paveikslus vienija ne tik tema, bet ir kompozicinio bei tapybinio sprendimo vientisumas.  Tai įspūdinga, moderni ekspozicija, turinti ir vizualinį, ir taktilinį efektą. Pjaustyti, lipdyti ar lieti objektai, kuriuos galima liesti rankomis, yra tarpininkai tarp paveikslo ir žiūrovo, į parodą atėjusiam neregiui jie ir padeda geriau suprasti M. K. Čiurlionio paveiksluose pavaizduotas žvaigždėto dangaus poetines metaforas. Naujovė – į liečiamuosius objektus įmontuota multisensorinė įranga, kurios pagalba (užsidėjus ausines,  pakabintas taktilinio paveikslo dešinėje pusėje, nuo dešinio apatinio kampo apžiūrint paveikslą kur yra užrašai Brailio raštu) išgirsime balsu skaitomą tekstą, taktilinio paveikslo apibūdinimą, gamtos šlamesius, įvairius garsus, o M. K. Čiurlionio muzika leis regėjimo sutrikimų turinčiam žmogui vaizduotės pagalba persikelti į magišką, užburiantį menininko sukurtų paveikslų pasaulį. Taktiliniai paveikslai beveik tiksliai atkuria menininko tapytus originalus, todėl nėra sudėtinga viską suvokti ir suprasti, susirasti savo Zodiaką ir jį atidžiai išnagrinėti. Rankomis palietus iš mažų lempučių danguje išdėstytus zadiako ženklus, jie užsidega ir suspindi šviesa, liečiant rankomis saulę, jos spindulius, jauti šilumą, kitus garsus. Pojūčiai ir vaizduotė – svarbiausi pagalbininkai keliaujant po šią neįprastą parodą. Kiekvienas Zodiako ženklas parodos lankytojui pateikiamas 3 būdais: paveikslo originalo fotokopija, liečiamas (taktilinis) paveikslas ir specialiam stove papildomas to paveikslo “rekvizitas” (pvz.: Avino ženklo – didžiuliai avino ragai, skorpiono ženklo – nuostabus iš metalo išlietas skorpionas ir t.t.)
Projektas skirtas ne vien sutrikusio regėjimo žmonėms, bet ir visiems kitiems – ir vaikams, ir suaugusiesiems (ypač tiflopedagogams, menotyrininkams, kitiems ugdymo bei kultūros specialistams).
Per parodos pristatymą sulaukėme daugumos lankytojų puikių, gražių atsiliepimų, kurie parodą įvertino labai ir labai palankiai.
Parodos lankytojui bus prieinama įvairi informacinė medžiaga: Išleistas parodos katalogas Brailio ir reginčiųjų raštu bei garsinis CD MP3 formatu. Tai pagalbinė, daug informacijos teikianti literatūra, atskirų paveikslų detalūs aprašymai ir apibūdinimai. Viską rasite atvykę į parodą. Katalogas patalpintas ir tinklalapyje www.lass.lt.
Atvykusieji į parodą turės galimybę toje pačioje Nacionalinėje dailės galerijoje aplankyti irgi naujai atidarytą tarptautinę parodą “Spalvų ir garsų dialogai. M.K.Čiurlionio ir amžininkų kūryba”. Šios abi parodos siejasi ir puikiai viena kitą papildo.
Paroda “Magiškas M.K.Čiurlionio pasaulis. Zodiakas” skiriama “Vilnius – Europos kultūros sostinė” ir  Lietuvos vardo tūkstantmečiui.

Parodą lankyti galima antradieniais – šeštadieniais 10.00 – 19 .00 val.
Sekmadieniais ir valstybinių švenčių išvakarėse 11.00 – 17.00 val.
Nedirba pirmadieniais ir valstybinių švenčių dienomis.

Įėjimas į parodą akliesiems ir silpnaregiams bei jų asistentams (palydovams) – NEMOKAMAS.
Su savimi turėti neįgalumą patvirtinantį dokumentą.

Prieš vykstant į parodą, būtina paskambinti LDM Meno pažinimo centro vedėjai Nidetai Jarockienei (mob. tel. 8 670 76308) (projekto partnerei), kuri Jus sutiks ir profesionaliai supažindins su paroda, aprūpins informaciniais leidiniais – katalogais.

Nacionalinė dailės galerija (www.ndg.lt) yra priešais Moksleivių rūmus. 

Linkime malonių ir gražių įspūdžių!
Dėl papildomos informacijos ar kitais iškilusiais klausimais skambinkite į LASS centro tarybą Danutei Cidzikienei (tel. 8 5 212 29 94, mob. tel. 8 650 89036). 

 

Parodos “Magiškas M. K. Čiurlionio pasaulis. Zodiakas” katalogas JAWS vartotojams (MS Word byla) 

Parodos “Magiškas M. K. Čiurlionio pasaulis. Zodiakas” katalogas (Adobe Reader byla)

 

Lietuvos dailės muziejaus Meno pažinimo centras
Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga