VII individualusis aklųjų ir silpnaregių moterų pasaulio šachmatų čempionatas Lenkijoje

Rugpjūčio 17-29 dienomis Lenkijoje, netoli Poznanės, Vielspino miestelyje, vyko VII individualusis aklųjų ir silpnaregių moterų  pasaulio šachmatų čempionatas, kuriame dalyvavo ir trys LASS narės. Čempionatas vyksta kas ketveri metai. Į čempionatą suvažiavo 24 dalyvės iš 7 šalių. Lietuvos garbę gynė trys šachmatininkės – vilnietė Irena Skėrutė, kaunietės Violeta Benkunskienė ir Irena Karsokaitė, ir grupės vadovas, treneris Jonas Ridzvanavičius. Čempionatas vyko nuostabiame gamtos kampelyje – iš vienos pusės tyvuliavo didžiulis Durovskio ežeras, kitoje pusėje ošė miškas. Reabilitacijos centras, kuriame vyko pats žaidimas, puikiai pritaikytas judėjimo neįgaliesiems, kurių tuo metu buvo labai daug. Be įprastinio gyvenimo, jiems čia buvo organizuojamos varžybos, specialios mankštos skambant nuotaikingai muzikai, ekskursijos. Mums taip pat buvo suorganizuota ekskursija į Poznanę, kur gėrėjomės įspūdingu miesto senamiesčiu, grožėjomės ežeru. Miesto aikštėje laikrodžiui išmušus 12 val. visi stebėjome virš laikrodžio pasirodžiusius du ožiukus, kurie 12 kartų pasibadė ir sugrįžo į savo vietą. Du besibadantys ožiukai – tai Poznanės herbas.
Tarptautiniai aklųjų ir silpnaregių čempionatai turi savo specifiką. Žaidimas vyksta prie dviejų lentų, – kiekvienas žaidėjas žaidžia prie savo lentos, ėjimus daro tik savo lentoje, bet už abu žaidėjus. Padarius ėjimą, būtina garsiai pasakyti, kokią figūrą kur padėjai, priešininkas garsiai pakartoja daromą ėjimą, tik tada nuspaudžiamas laikrodis. Ėjimai sakomi vokiečių kalba.
Jau ketvirtą kartą pasaulio moterų čempionate dalyvavo vilnietė veteranė Irena Skėrutė, kuri už aktyvumą, už meilę šachmatams buvo apdovanota specialia taure (19 vieta). Violeta Benkunskienė čempionate dalyvavo antrą kartą. Nepavykus paskutinei partijai, Violeta liko dvyliktoje vietoje. Irena Karsokaitė taip pat dalyvavo antrą kartą. Pergalė prieš ispanę Asmeraldą Sancas jai lėmė aukštą ketvirtą vietą. Trečioji vieta atiteko daugkartinei aklųjų ir silpnaregių moterų pasaulio čempionatų čempionei ukrainietei Liubovei Žilcovai, antroji – šeimininkei lenkei Anai Stolarcik, pirmoji – penkiolikmetei rusei iš Maskvos Dadijai Pustavoitovai.
Dėkojame Lietuvos aklųjų sporto federacijai, klubui „Šaltinis“, klubui „Sveikata“ už galimybę sudalyvauti tokio rango varžybose.