Baltosios lazdelės dienos moto: “Brailio keliu – į pasaulį

Šiais metais  pasaulis mini aklųjų rašto išradėjo Luji Brailio 200-tąsias gimimo metines: vyksta įvairios konferencijos, informacinės kampanijos, Brailio rašto vietą ir reikšmę savo gyvenime aptaria patys neregiai.

Prie L. Brailio metų paminėjimo, jo sukurto rašto populiarinimo, nors kukliai, bet prisideda ir Lietuva. Mūsų šalyje aklųjų ir silpnaregių bendruomenei (ir ne tik jai) visais formatais buvo pristatyta Lietuvos aklųjų bibliotekos išleista  Margaret Davidson biografinė knygelė “Luji Brailis: tamsos vaikas”, surengtas respublikinis skaitymo brailio raštu konkursas ir konferencija-diskusija “Šešiataškio rašto šviesoje”. Buvo pagerbti ištikimiausi Brailio rašto vartotojai – geriausi skaitytojai. Didžiulę pagarbą ir nuoširdžią padėką prancūzui L. Brailiui išreiškė tarptautinio rašinio (ese) “Brailio raštas keičia mano gyvenimą” dalyviai. Laukiame tarptautinio rašinių vertinimo rezultatų iš Europos aklųjų sąjungos.
Artėjančią tarptautinę Baltosios lazdelės dieną šiais metais siejame irgi su šešiataškio rašto išradėjo Luji Brailio vardu, pasirinkdami prasmingą moto “Brailio keliu – į pasaulį”. Tuo keliu jau du šimtmečius keliauja viso pasaulio neregiai, siekdami mokslo, žinių, pažinimo.

Nors naujos technologijos sparčiais žingsniais veržiasi į aklųjų gyvenimą, “raštas, – anot žurnalisto A.Valentos, – yra žmogaus savimonės, jo kultūrinės tapatybės dalis”. Taigi, raštas nėra vien technologija ar vien informacijos perdavimo priemonė. Tematika aktuali tiek neregių ir silpnaregių ugdymo bei kultūros įstaigoms, tiek visai bendruomenei.

Taigi šią dieną (spalio 15 d.), gal net visą Baltosios lazdelės savaitę skirkime Luji Brailiui ir jo sukurtam šešių taškų raštui! Tai galėtų būti ir įvairiausios informacinės akcijos, ir atviri pasikalbėjimai ar pasidalinimas patirtimi uždaresnėje aplinkoje, kiek šis raštas iš tikrųjų mums reiškia ir kiek galėtų reikšti. O gal mūsų mieste ar rajone yra žmonių, niekada Brailio raštu neskaičiusių ir nerašiusių, bet norinčių jį išmokti?..

Kad ir ką beveiktume, neturėtume pamiršti vienos labai svarbios aplinkybės, kad Baltosios lazdelės diena nebuvo ir nėra vien tik šventė įprasta šio žodžio prasme. Tai diena, kai ne tik visuomenei, bet ir patys sau turime atsakyti į klausimą, kas esame, ko siekiame ir kur einame?
Tikimės aktyvaus aklųjų ir silpnaregių bendruomenės narių dalyvavimo Baltosios lazdelės renginiuose, aktualių klausimų kėlimo bei aptarimo, visuomenės dėmesio.