LASS atstovavo regėjimo neįgaliuosius Strasbūre (foto)

Rugsėjo 14-17 dienomis 440 neįgaliųjų ir jų asistentų iš 21-os Europos valstybės rinkosi Strasbūre (Pranzūzija) į vieną didžiausių viešinimo ir neįgaliųjų teisių gynimo kampanijų Europoje “Strasbourg Freedom Drive”. Tokios kampanijos organizuojamos kas dveji metai nuo 2003-ųjų ir vienai savaitei suvienija visos Europos neįgaliuosius. 

Šiemetinės kampanijos metu Lietuvos neįgaliųjų organizacijų atstovai (LASS atstovavo tarptautinio darbo specialistė Audronė Jozėnaitė ir LASS Socialinių ir kultūros reikalų komisijos narys Vilmantas Balčikonis) susitiko su Lietuvos europarlamentarais, Europos neįgaliųjų forumo ir Europos tarybos atstovais. 

Kampanijos dalyviai reikalauja žmonių su negalia dalyvavimo formuojant, rengiant bei priimant politinius sprendimus, susijusius su neįgaliaisiais. Taip pat – ratifikuoti Jungtinių tautų Neįgaliųjų teisių konvenciją, tęsti deinstitucionalizacijos procesą, diegti asmens asistento paslaugų sistemą, priimti specifinę direktyvą dėl negalios, 5 proc. Europos vystymo fondo lėšų skirti savarankiško gyvenimo programoms.

Susitikimo su europarlamentarais ir kitais atsakingais asmenimis metu buvo aptartas Žmonių su negalia socialinės integracijos programos finansavimas 2010 m. Aptarta neįgaliųjų organizacijų pozicija, suderinti galimi veiksmai. 2009.09.17 išsiųstas raštas LR Socialinės apsaugos ir darbo ministrui D. Jankauskui bei LR Finansų ministrei I. Šimonytei.

 

Nuotraukoje - LASS, Vilties, Lietuvos neįgaliųjų draugijos ir Gyvasties atstovai Strazbūre