LR SADM nevyriausybinėms organizacijoms pristatytas socialinių išmokų mažinimo modelis

Vakar, rugsėjo 22 d., 15 val., įvairių nevyriausybinių organizacijų, tarp jų – ir neįgaliųjų, atstovai LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje susitiko su ministru pirmininku A. Kubiliumi, finansų ministre I. Šimonyte ir socialinės apsaugos ir darbo ministru D. Jankausku. LASS susitikime atstovavo pirmininkas O. Petrauskas ir specialistė R. Balčikonienė. Valstybės pareigūnai nevyriausybininkams pristatė socialinių išmokų mažinimo modelį – jų žodžiais tariant, kol kas – tik “projekto juodraštį”. Šiandien šis projektas turėtų būti svarstomas Vyriausybėje, ir, jei jis bus patvirtintas, pateiksime detalesnę informaciją. Lietuvos neįgaliųjų forumas su minėtais pareigūnais susitarė dėl atskiro susitikimo kitą savaitę – tuomet bus apsvarstyti išmokų neįgaliesiems mažėjimo klausimai ir išsakyti visi neįgaliųjų nuogąstavimai.  

Finansų ministrės I. Šimonytės žodžiais tariant, jei nesiimsime jokių veiksmų, Sodros biudžeto skylė 2010 m. pasieks 3 milijardus litų. Skolintis – laikina išeitis. Premjeras A. Kubilius akcentavo, kad nuo 2006 m. iki 2009 m. pensijos, globos, šalpos išmokos išaugo 8 milijonais litų. Ekonomika šiuo metu smukusi į 2006 metų lygį, ir į tai būtina atsižvelgti. 

Modelis kurtas, siekiant išlaikyti maksimalų įmanomą socialinį teisingumą:

1) socialinių išmokų mažėjimas palies be išimties visas socialines grupes (motinystės/tėvystės pašalpas, rentas, valstybines pensijas, išmokas tremtiniams ir politiniams kaliniams bei nukentėjusiems Sausio 13-tąją, neįgaliuosius, senatvės pensininkus ir pan.);

2) mažos pensijos ir išmokos bus mažinamos labai nedaug arba išliks tos pačios, o kuo didesnė išmoka, tuo labiau ji mažės;

3) bus priimtas laikinasis įstatymas, galiosiantis du metus – po to išmokos turėtų vėl grįžti į šių metų lygį. Naujai gaunamos pensijos bus pirmiausia apskaičiuojamos pagal dabar galiojančius teisės aktus, tik tada bus pritaikytas laikinasis įstatymas.

Taip pat numatoma 2 proc. didinti įmokas į Sodros biudžetą (1 proc. didinamos darbdavio, 1 proc. – darbuotojo įmokos). Pakeitimai numatomi nuo 2010 m. sausio 1 d.

Įgyvendinus minėtus pakeitimus, bendrasis biudžeto deficitas 2010 m. sumažėtų 2,4 milijardo litų.