Įvyko LASS Regėjimo neįgaliųjų teisių gynimo darbo grupės posėdis

Rugsėjo 28 d. Vilniuje, VšĮ LASS centro tarybos patalpose, įvyko LASS Regėjimo neįgaliųjų teisių gynimo darbo grupės posėdis. Posėdyje svarstyti tokie klausimai:

1. Informacija apie naująjį JT Neįgaliųjų konvencijos vertimo variantą bei konvencijos ratifikavimo perspektyvą Lietuvoje. Konvencija buvo prastai išversta – Lietuvos neįgaliųjų forumui (LNF) pareikalavus, vertimas pakartotas, dabartiniam vertimui pritaria ir neįgaliųjų organizacijos. Tikimasi, kad LR Seimas konvenciją ratifikuos gruodžio 3 d. 

2. Dėl bendrų veiksmų su LNF, siekiant išsaugoti neįgaliųjų pensijas, išmokas, lengvatas bei programinį finansavimą sunkmečio sąlygomis. Darbo grupės nariams pateikta informacija apie neįgaliųjų atstovų lankymąsi Strasbūre ir susitikimą su Lietuvos europarlamentarais (daugiau informacijos apie tai – čia), jie supažindinti su raštu dėl Nacionalinės žmonių su negalia socialinės integracijos finansavimo 2010 m., kurį neįgaliųjų organizacijos pateikė atsakingiems valstybės pareigūnams (su raštu galite susipažinti čia). Pristatytas ir darbas su ministerijomis ir Vyriausybe, siekiant išsaugoti neįgaliesiems mokamas pensijas ir išmokas. 

3. Dėl problemų, iškylančių aprūpinant regėjimo neįgaliuosius techninės pagalbos priemonėmis. Pastaruoju metu neregiams sunku gauti bet kokias techninės pagalbos priemones, net ir būtinas baltąsias lazdeles. Priemonės, kurias jie gauna, dažnai yra netinkamos (pvz., tik angliškai kalbančios ar pan.). Nutarta tiek rajonų, tiek miestų lygmeniu pradėti kampaniją, kuri visuomenę ir atsakingus asmenis supažindintų su neregių problemomis, iškylančiomis bendradarbiaujant su techninės pagalbos centrais. 

4. Informacija apie LASS iškeltą bylą “Swedbank”. LASS atstovaujantis advokatas informavo, kad gautas raštas iš Lygių galimybių kontrolierės, kuris vienareikšmiškai palaiko LASS poziciją, ginančią regėjimo neįgaliųjų teises. Teismo procese dalyvauja trys šalys – LASS, “Swedbank” ir Lygių galimybių kontrolierės tarnyba. Artimiausias teismo posėdis numatytas spalio 21 d. Procesas vyksta lėtai, nes teismai labai apkrauti, be to, tokio pobūdžio byla – pirmoji Lietuvoje. 

5. Dėl naujos Socialinių paslaugų projekto redakcijos bei socialinių paslaugų katalogo pakeitimo. Kol kas valstybė dar nepaskelbė viešų diskusijų dėl naujųjų teisės aktų projektų, tačiau LASS neramina, kad pagal juos dalis socialinių paslaugų gali būti apmokestinamos, bus vertinamos socialinių paslaugų gavėjų pajamos, bus reikalaujama, kad socialiniai darbuotojai būtinai turėtų aukštąjį atitinkamos srities išsilavinimą, kitaip jie negalės teikti tam tikrų socialinių paslaugų (net informavimo ar konsultavimo). Nutarta kreiptis į LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atsakingus darbuotojus, siekiant gauti minėtų projektų išaiškinimus – taip bus siekiama išsiaiškinti, kiek pokyčiai palies LASS rajonų filialų ir dienos centrų teikiamas paslaugas ir juose dirbančius darbuotojus. 

6. Dėl poreikio steigti savarankiško gyvenimo namus regėjimo neįgaliesiems, siekiant finansavimo iš ES struktūrinių fondų. Nutarta tokius namus steigti Šventojoje, kur šiuo metu yra LASS poilsio namai. Tačiau tam dar reikės parengti projektą ir gauti ES finansavimą.