Spalio 8-oji – Pasaulio regos diena

Pasaulio aklųjų sąjungos (PAS) pranešime spaudai teigiama, kad 2009 m. Pasaulio regos dienos tema – “Lytis ir regėjimas – lygios galimybės gauti gydymo paslaugas” – skirta  atkreipti dėmesį į regėjimo problemų turinčias moteris, ypač gyvenančias besivystančiose šalyse. Šiais metais Pasaulio regos diena bus minima spalio 8 d., ketvirtadienį.  
Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos statistika, beveik du trečdaliai pasaulio aklųjų yra moterys ar mergaitės. Be to, yra žinoma, kad tikimybė gauti būtinas sveikatos paslaugas vyrams yra du kartus didesnė negu moterims. Dėl tokios padėties moterys ir mergaitės yra žymiai labiau pažeidžiamos, jos negauna reikiamo gydymo ir paslaugų, kurios galėtų užkirsti kelią aklumui. Apakusios ar įgijusios regėjimo negalią moterys ir mergaitės turi žymiai mažesnes galimybes mokytis, gauti reabilitacines paslaugas, o vėliau – įsidarbinti. Taip jos gali tapti izoliacijos ir smurto aukomis.  
“Mums dar reikia daug nuveikti, siekiant pakeisti žmonių požiūrį į aklumo profilaktiką. Ypač didelį dėmesį reikia skirti moterų ir mergaičių regėjimo būklei”, teigė PAS prezidentė Marijana Daimond.
Kaip tarptautinė organizacija, atstovaujanti akluosius ir silpnaregius pasauliniu lygiu, PAS ragina vyriausybes ir įvairių lygių sveikatos apsaugos paslaugų teikėjus užtikrinti, kad moterys ir mergaitės būtų informuojamos apie akių ir kitas sveikatos apsaugos programas ir kad būtų dedamos visos pastangos, užtikrinant lygias galimybes joms dalyvauti šiose programose.
Pasaulio regos diena yra tarptautinė  informacinė diena, švenčiama kasmet antrąjį spalio ketvirtadienį. Jos tikslas – atkreipti dėmesį į pasaulinę išvengiamo aklumo ir regos sutrikimo problemą. Ši diena yra  pasaulinės kampanijos “Rega 2020”, kurios tikslas – panaikinti išvengiamo aklumo atvejus visame pasaulyje iki 2020 metų, dalis. Minėtą tarptautinę akciją vykdo Tarptautinė išvengiamo aklumo agentūra, kurios nare yra ir PAS.