Įvyko posėdis dėl techninės pagalbos priemonių

Vakar, spalio 21 d., LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje įvyko posėdis dėl techninės pagalbos priemonių (toliau – TPP). Buvo svarstomi Techninės pagalbos neįgaliesiems centro (toliau – TPNC) siūlymai dėl dabar egzistuojančios TPP išdavimo tvarkos, pirkimo, apmokėjimo, dalinimo, TPP sąrašo ir kitų aktualių klausimų. Neregių interesus posėdyje gynė LASS pirmininko pirmasis pavaduotojas Sigitas Armonas ir LASUC kompiuterių technikos taikymo skyriaus specialistas Karolis Verbliugevičius.

Neregių ir silpnaregių netenkina TPNC perkamų TPP priemonių kokybė ir funkcionalumas, be to, TPNC siūloma ir dabar egzistuojanti tvarka visiškai nenumato galimybės įsigyti programinės įrangos, pritaikytos akliesiems ir silpnaregiams – kalbos sintezės, vaizdo didinimo, ekrano skaitymo programų ir kt. Sparčiai vystantis technologijoms, atsiranda vis naujų TPP, tačiau, kadangi TPNC sąrašas yra baigtinis, naujų TPP įtraukimas į jį reikalauja daugybės derinimų ir teisės aktų – tenka įveikti begalę biurokratinių kliūčių. 

Išnagrinėję TPNC teikiamus siūlymus, LASS atstovai aiškiai išreiškė savo nepasitenkinimą. “Jei priimsime visus TPNC siūlymus, ateitis liūdna”, teigė Karolis Verbliugevičius. “TPNC praktiškai taps logistikos centru – pirks ir skirstys, tačiau neteiks jokių paslaugų ir negalės nustatyti individualių poreikių”. 

LASS atstovams buvo pažadėta, kad neregiams reikalinga programinė įranga bus įtraukta į TPP sąrašą. Per ateinančias tris savaites turi būti parengtas naujas aprūpinimo TPP tvarkos projektas, kuris vėl bus derinamas su socialiniais partneriais. Kai kurie LASS filialai ataskaitiniuose-rinkiminiuose susirinkimuose priėmė kreipimusis į SADM ir Neįgaliųjų reikalų departamentą, kuriuose reikalaujama keisti dabar egzistuojančią aprūpinimo TPP tvarką. Siūlome ir kitiems filialams, regionų centrams, dienos centrams aiškiai išreikšti savo nuomonę ir poziciją šiuo klausimu.