Akcija „Už aplinką, matomą visiems“ apskriejo visą Lietuvą

Jau spalio pabaiga, bet LASS vis dar gyvena pasaulinės Baltosios lazdelės dienos ir akcijos „Už aplinką, matomą visiems“, apskriejusios visą Lietuvą, nuotaikomis. Be galo džiaugiamės ir didžiuojamės mūsų bendruomene ir filialų pirmininkais, kurie aplankė savo savivaldybių merus ir administraciją, pristatydami organizaciją, kviesdami išbandyti įvairius regos sutrikimus simuliuojančius akinius ir ragindami kurti aplinką, matomą visiems.

Ši akcija – puiki galimybė atkreipti savivaldybių adminstracijos ir visos visuomenės dėmesį į LASS, neregių ir silpnaregių bndruomenę bei išsakyti kylančias problemas, žmonių su regos negalia poreikius ir pasidžiaugti bendruomenės narių laimėjimais. Susitikimuose dalyvavo ne tik savivaldybes ir LASS filialų atstovai, bet ir vietinės žiniasklaidos žurnalistai – po akcijos pasirodė ne mažai publikacijų regioninėje spaudoje.

Spalio 15-ąją taip pat pažymėjome diskusija seime, kurios metu apie silpnaregystę, jos keliamus iššūkius ir silpnaregių situaciją Lietuvoje kalbėjo LSMUL Kauno klinikų Akių ligų klinikų gydytojas oftalmologas, Vaikų akių ligų skyriaus vadovas ir Retų akių ligų centro vadovas Arvydas Gelžinis, Seimo narys Justas Džiugelis, NRD vyresnioji specialistė Rasa Šivickienė, Lietuvos aklųjų bibliotekos komunikacijos vadovė Ramunė Balčikonienė, fizinės aplinkos pritaikymo aspektus pristatė LASS fizinės ir informacinės aplinkos prieinamumo specialistas Vytautas Gendvilas, diskusiją moderavo LASS pirmininko pavaduotoja Irma Jokštytė.

Diskusiją seime galite peržiūrėti čia: https://www.youtube.com/watch?v=fYVtyjfVYNM

Kadangi šiais metais LASS savo veikloje akcentavo silpnaregystę ir su ja susijusius aspektus, pasaulinei Baltosios lazdelės dienai buvo parengtas video siužetas „Už aplinką, matomą visiems“. Jį peržiūrėti galite LASS YouTube paskyroje.

Taip pat norime pasidžiaugti Lietuvos golbolo rinktinės iniciatyva – Baltosios lazdelės dienos proga, Tokijo paralimpinių žaidynių bronzos medalių laimėtojai pakvietė Prezidentą Gitaną Nausėdą ir jo komandą išbandyti jėgas golbolo aikštelėje.

Nuotraukoje - vyras ir moteris, kurie stovi prie pilko pastato. Vyras užsidėjęs ant galvos virtualios realybes akinius, kurie simuliuoja įvairius regos sutrikimus.
Vilniaus savivaldybės atstovas išbando regėjimo sutrikimus simuliuojančius virtualios realybės akinius.
Nuotraukoje - žmonės, sėdintys aplink stalą, ant kurio sudėtos įvairios techninės pagalbos priemonės, "Mūsų žodžio" žurnalai. Viena moteris stovi ir kalba sėdintiesiems.
LASS Pasvalio filialo pirmininkė Rasa Rimkūnaitė demonstruoja TPP savivaldybės atstovams
Nuotraukoje - moteris spaudžia ranką vyrui ir laiko žurnalą ir lankstinukus rankoje.
Kaišiadorių raj. meras ir LASS Kaišiadorių filialo pirmininkė Aušra Gresienė
Nuotraukoje - ant stalo sudėti simuliaciniai akiniai, žurnalas "Mūsų žodis", LASS lankstinukai ir kita spausdinta medžiaga
Nuotraukoje - 3 žmonės sėdi prie pusapvalio stalo, 1 moteris stovi. Visi jie dedasi simuliacinius akinius.
Prienų raj. savivladybės atstovai dedasi simuliacinius akinius.
Nuotraukoje - du vyrai ir moteris. Vienas iš vyrų užsidėjęs simuliacinius akinius apžiūri "Mūsų žodžio" viršelį.
LASS Zarasų filialo pirmininkė Virginija Pukenienė ir LASS ŠRC direktorius Aloyzas Vilimas su Zarasų raj. meru

Filialų Facebook paskyrose rasite ir daugiau įspūdžių bei nuotraukų iš filialų atstovų apsilankymo savivaldybėse.