Kviečiame dalyvauti Nacionalinio žmogaus teisių forumo diskusijoje „Kodėl „nėra“ neapykantos nusikaltimų prieš asmenis su negalia?“

Diskusija vyks gruodžio 10 d. 16.45–18:00 val., Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos konferencijų salėje (Gedimino pr. 51, Vilnius, V aukštas). Joje bus galima dalyvauti ir nuotoliniu būdu. Ši diskusija yra Nacionalinio žmogaus teisių forumo dalis. Visą forumo, kurio šių metų šūkis yra „Smurtą galime įveikti“, programą rasite tinklapyje www.nztf.lt/.

Norintys dalyvauti gyvai, privalo užsiregistruoti: https://rb.gy/dxshwn.  Norintys stebėti nuotoliniu būdu, renginio dieną galės diskusiją stebėti NŽTF svetainėje: https://nztf.lt/. Tokiu atveju registracija nebūtina.

Diskusijos aprašymas:

Pagal Baudžiamąjį kodeksą, Lietuvoje draudžiama tyčiotis, niekinti, skatinti neapykantą ar kurstyti diskriminuoti asmenis dėl jų negalios. Neapykanta ar pasinaudojimas asmenų su negalia padėtimi taip pat gali būti laikomas neapykantos nusikaltimu. Tačiau Lietuvoje tokių atvejų praktiškai nefiksuojama. Ar tai reiškia, kad Lietuvoje žmonės su negalia nesusiduria su neapykantos komentarais ar išpuoliais? Ekspertų atsakymas – taip tikrai nėra. Kaip visuomenė mes tiesiog dar nemokame tokių nusikaltimų identifikuoti. Diskusijos dalyviai aiškinsis, kodėl taip yra ir kaip galėtume šią spragą užpildyti.

Dalyviai:

• Ruth Bashall, organizacijos „Stay Safe East“ direktorė iš Jungtinės Karalystės;

• Berit Vegheim, kriminologė, organizacijos „The Norwegian Civil Rights foundation Stop Discrimination“ vadovė;

• Rūta Kupčinskaitė, sociologė, žmonių su negalia teisių aktyvistė;

• Irma Jokštytė, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos respublikinio centro pirmininko pavaduotoja;

• Arūnas Meška, Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento vyriausiojo prokuroro pavaduotojas.