Silpnaregiai ir aklieji nuo šiol galės paštomatais naudotis patys

1809 metais, sausio 4-ąją gimė Lui Brailis, kuris būdamas trejų prarado regėjimą, o dvidešimties pradėjo kurti lytėjimo kodo sistemą, kuri šiandien žinoma kaip Brailio raštas. Lui gimtadienis paskelbtas pasauline Brailio diena, skirta atkreipti visuomenės dėmesį į Brailio rašto svarbą regos negalią turintiems žmonėms. Į šį poreikį atsižvelgė ir logistikos bendrovė „Itella“, paženklindama „Smartpost“ paštomatų skyrelius užrašais Brailio raštu.

Žmonės, turintys regos negalią gali ir nori gyventi pilnavertį bei savarankišką gyvenimą. Specializuotos programėlės leidžia laisvai naudotis išmaniaisiais telefonais ir kompiuteriais. Tad silpnaregiai bei neregiai gali savarankiškai domėtis naujienomis, bendrauti, kurti, apsipirkinėti, mokėti mokesčius ir pasirūpinti kitais aktualiais reikalais.

Vis dėlto, iki šiol siųsti arba atsiimti siuntas regos negalią turintys žmonės galėjo tik per kurjerius ir paštininkus, nes paštomatai nebuvo tam pritaikyti. Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos informacinės aplinkos specialistasVytautas Gendvilas atkreipia dėmesį, kad paštomatų prieinamumas tapo ypač aktualus pastaraisiais metais.

„Pandemijos metu visas gyvenimas vyko per paštomatus, tai tapo būtinybe ir kasdienybe, bet jie nebuvo pritaikyti žmonėms su regos negalia. Dauguma paštomatų valdomi liečiamais ekranais, kurie neturi juntamų mygtukų ar garso signalų. Norint naudotis paštomatais, būdavo reikalinga kito žmogaus pagalba“, – sako V. Gendvilas.

„Smartpost“ paštomatų plėtros vadovas Vytautas Kalesevičius pabrėžia, kad paštomatų tinklo tikslas yra siuntų siuntimą ir gavimą padaryti patogiu ir prieinamu visiems. Tad ir žmonėms su regos negalia. Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos duomenimis, Lietuvoje iš viso yra apie 150 tūkst. silpnaregių. Sunkius regėjimo sutrikimus turi apie 30 tūkst. žmonių. Tai yra reikšminga visuomenės dalis, tad svarbu ieškoti sprendimų, lengvinančių paštomatų naudojimą.

„Visų pirma, kreipėmės į Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungą, kad jie įvertintų „Smartpost“ svetainės patogumą žmonėms su regos negalia. Svarbu, kad žmonės galėtų aiškiai ir lengvai naviguoti svetainėje, sužinoti dominančią informaciją, rezervuoti reikalingą paštomato skyrelį. Gavę komentarus, ėmėmės trūkumų taisymo“, – pasakoja V. Kalesevičius.

Kompiuteriai ir telefonai – svarbūs palydovai neregių ir silpnaregių gyvenime. Technologijos leidžia prisitaikyti šiuos įrenginius ir patogiai jais naudotis. Tam naudojamos specialios programos, kurios garsiai perskaito ekrane esantį tekstą, gali pasakyti ir paveikslėlių turinį. Bet tam būtina, kad svetainė būtų suprogramuota tvarkingai. Pavyzdžiui, visos iliustracijos turėtų pateiktą alternatyvaus teksto atributą, kuris aprašo, kas vaizduojama paveikslėlyje, tada ekrano skaitymo programa gali pasakyti žmogui, ar paveikslėlis yra tik iliustracija, o galbūt jame pateikiama svarbi informacija.

Įsivertinus savitarnos svetainę, kitas žingsnis buvo pačių paštomatų pritaikymas. „Smartpost“ paštomatuose nenaudojami liečiami ekranai, čia kiekvienas siuntos skyrelis turi savo spynelę, tad tereikia atrasti ir atrakinti savo dureles. Iki šiol durelių numeriai buvo pažymėti skaičiais, o dabar visos durelės yra sunumeruotos ir brailio raštu, tad regos negalią turintys žmonės gali savarankiškai atrasti jiems reikalingą siuntos skyrelį. Brailio raštu taip pat užrašyta trumpa spynelės naudojimo instrukcija.

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos informacinės aplinkos specialistas išskiria dar vieną privalumą: „Kadangi visi  „Smartpost“ paštomatai yra prekybos centrų viduje, tai suteikia papildomą saugumo jausmą atsiimant siuntą. Atsiimti siuntą patalpų viduje, kur yra kameros bei aplinkinių žmonių, yra ramiau nei jeigu tai reikėtų daryti lauke. Nors šis saugumo potyris labiau emocinis argumentas, bet jis irgi reikšmingas.“

„Nors kalbant apie regos sutrikimus naudojame žodį negalia, bet iš tiesų aklieji ir silpnaregiai yra net labai galingi. Jie kasdien įveikia tokius iššūkius, apie kuriuos regintieji nei nesusimąsto. Tikiuosi, kad šis paštomatų atnaujinimas išbrauks bent vieną iššūkį ir leis gyventi dar sumaniau ir paprasčiau“, – sako „Smartpost“ paštomatų plėtros vadovas Vytautas Kalesevičius.

Nuotraukoje pavaizduotos "Smartpost" paštomato durelės su mygtukine spynele
Nuotraukoje - ranka liečia užrašą Brailio raštu ant paštomato durelių