2023 metais – daug permainų reabilitacijos paslaugoms

Nuo sausio mėnesio Valstybinė ligonių kasa nebefinansuoja Palaikomosios reabilitacijos kelialapių, kuriais mūsų bendruomenės žmonės daug metų sėkmingai naudojosi ir gydėsi lėtines akių ligas poilsio ir reabilitacijos centre „Pušynas”, Palangoje. Čia pacientams buvo teikiama ir tifloreabilitologo pagalba.

Nuo šių metų lieka Reabilitacija II (18 dienų), kai už viską moka Valstybinė ligonių kasa, tačiau ją gauti gali tik naujai apakę ar tapę silpnaregiais žmonės. Taip pat lieka ambulatorinė reabilitacija, kai pats žmogus susimoka už gyvenimą ir maitinimą, o reabilitacijos procedūras dengia Valstybinė ligonių kasa. Šiuos kelialapius galima gauti staiga sutrikus regai, po įvairių akių ligų operacijų ir t.t.

Nuo 2023 metų keičiasi pačių kelialapių skyrimo tvarka, juos gali išduoti tik reabilitologai tiek ligoninėse, tiek poliklinikose. Šeimos gydytojai turi siųsti pas reabilitologą, o šis duoda kelialapį.

Kas gali teikti šias paslaugas Lietuvoje? Valstybinės ligonių kasos pateiktame gydymo įstaigų sąraše yra kelios ligoninės ir vienintelis reabilitacijos centras “Pušynas” Palangoje, turintis akių ligų profilį. Vaikams reabilitacijos paslaugas teikia vaikų ligoninės.

Nuotraukoje – Palangos „Pušyno” poilsio ir reabilitacijos centro pastatas