Banko kortelių skaitytuvai liečiamuoju ekranu diskriminuoja asmenis su regos negalia

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga gavo Lygių galimybių kontrolierės išvadą, kad maitinimo įmonė naudojusi  tik lietimui jautrius banko kortelių skaitytuvus, netiesiogiai diskriminavo asmenis su regos negalia.

Pareiškėjas į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą kreipėsi po to, kai restorane Vilniuje regos negalią turinčiam klientui teko restorano darbuotojui atskleisti savo banko kortelės PIN kodą. Taip nutiko dėl to, kad visi restorane naudojami kortelių skaitytuvai buvo liečiamais ekranais ir neturėjo fizinių mygtukų, kuriais naudodamasis pareiškėjas su regos negalia būtų galėjęs kodą įvesti savarankiškai.

Pasak Lygių galimybių kontrolierės Birutės Sabatauskaitės, nors liečiami ekranai atrodo šiuolaikiškai, galbūt yra lengviau valomi, bet labai svarbu turėti alternatyvą, o dar geriau – nuo pradžių rinktis universalaus dizaino produktus. Džiugu, kad skundžiama restoranų grupė iškart ėmėsi taisyti pažeidimą.

Dar Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybai atliekant tyrimą, maitinimo bendrovė įsipareigojo užtikrinti, kad jos valdomuose restoranuose klientams būtų galima atsiskaityti banko kortele, naudojantis kortelių skaitytuvu su skaičių klaviatūros mygtukais.

Gavusi Lygių galimybių kontrolierės išvadą, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga kreipėsi į Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentę E. Šiškauskienę, prašydama atkreipti dėmesį Lygių galimybių kontrolierės sprendimą ir paraginti savo narius, kad jų veikloje būtų bent vienas mokėjimo kortelių skaitytuvas su fiziniais mygtukais, kurie leistų asmenims su regos negalia savarankiškai atsiskaityti už prekes ir teikiamas paslaugas ir nebūtų pažeidžiamos nuostatos, įtvirtintos LR lygių galimybių įstatyme.

Pasak Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos pirmininko Pauliaus Kalvelio, Lietuvoje kasmet asmenų su regos negalia gyvenimo kokybė gerėja, tačiau yra sričių, kuriose diegiami techniniai sprendimai tiesiog užkerta galimybę būti savarankišku, mobiliu ir visateisiu visuomeninio gyvenimo dalyviu.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba praneša, kad su kontrolierės sprendimu buvo supažindinta Lietuvos bankų asociacija. Sprendimas taip pat persiųstas Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, nes ji priima Lietuvos Respublikos gaminių ir paslaugų prieinamumo reikalavimų įstatymą įgyvendinančius teisės aktus.