Edukacija ,,Popietė su neregiu“ Švenčionyse

Spalio 18 dieną LASS Švenčionių rajono filialo nariai į  miesto kultūros centrą pakvietė visus, norinčius suprasti regos negalią turinčio asmens problemas, nepatogumus, kliūtis, geriau jį pažinti. Į bendruomenės kvietimą atsiliepė ir renginyje „Popietė su neregiu“ dalyvavo Strūnos socialinės globos namų gyventojai, juos atlydėjusius darbuotojos. Šis renginys — ne tik  2023 metais vykdomo projekto ,,Norim, kad mus suprastų ir pažintų“ antra dalis, tuo pačiu paminėta ir Pasaulinė  Baltosios lazdelės diena.

Apie baltosios lazdelės reikalingumą pasakojo renginyje dalyvavęs Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos orientacijos ir mobilumo specialistas Juozas Daunaravičius.  Pedagogas jau 33 metus neregius moko vaikščioti savarankiškai, rankose laikant baltąją lazdelę, moko juos naujų maršrutų, saugiai apeinant kelyje atsiradusias kliūtis. Matantiems renginio dalyviams buvo pasiūlyta patiems pajusti neregio pojūčius, užsidėti simuliacinius neregių akinius, ir paimti į ranką baltąją lazdelę.  Po eksperimento dalyviai pripažino pasijutę labai nejaukiai. Pirmi savarankiški žingsniai nematant – judėjimas vėžlio žingsniu, įsitempus, susikūprinus, plačiai mojuojant lazdele tarsi šienaujant. Jei lazdelės antgalis atsitrenkdavo į kliūtį, žmogus užrištomis akimis staigiai sustodavo, sustingdavo ir nežinodavo, ką toliau daryti.  Dar didesnė baimė buvo jaučiama lipant laiptais. Į pagalbą atskubėjus Juozui ir nuosekliai, paprastai paaiškinus, ką daryti, baimės jausmas kaip mat dingdavo.  Nusiėmę simuliacinius akinius visi tvirtino, kad tai buvo be galo sudėtingas išbandymas. Toliau sekė kitos užduotys — nematant, be jokių priemonių, į puoduką įsipilti karštos arbatos, susirasti sausainį ar sumuštinį, susirasti kėdę ir atsisėsti. Su specialiu Euro atpažintuku nustatyti turimo piniginio vieneto nominalą. Ši užduotis sekėsi lengviau, nes prieš tai dalyviai buvo susipažinę su atpažintuko skiriamaisiais ženklais.  Kai kurie pabandė žaisti šaškėmis, specialioje lentoje su įdubimais, kad nematantys  žaidėjai nenustumtų  lentoje esančių figūrų.

Bendruomenės narė Elvyra Baronaitė renginio metu demonstravo skaitymą brailiu. Strūnos socialinės globos namų gyventojai tokį teksto skaitymą išvydo pirmą kartą. Stebėjosi, kad nematantis žmogus iš vis gali skaityti ir rašyti. Renginyje dalyvavo Lietuvos audiosensorinės bibliotekos darbuotojos Audronė Gendvilienė bei Diana Filipavičienė. Bendruomenės nariams skaitantiems įgarsintas knygas jos atvežė  naujų įrašų, o naujiems skaitytojams mobiliuosius grotuvus.  

Nuotraukoje LASS orientacijos ir mobilumo specialistas Juozas lipa žemyn laiptais kartu su vyru, uždengtomis akimis, ir aiškina, kaip reikia naudotis baltąja lazdele.