Nuo liepos — nauja šviesoforų įrengimo tvarka

„Galime pasidžiaugti, kad pusantrų metų LASS atstovų darbas LR Susisiekimo ministerijos sudarytoje darbo grupėje pagaliau duoda rezultatų“, — sako Lietuvos aklųjų ir silpnaregių prezidentas Paulius Kalvelis.

Jau nuo liepos 1 d. įsigalioja nauja šviesoforų akustinių įrenginių įrengimo tvarka. Nuo šios dienos visose naujai įrengiamose ir rekonstruojamose sankryžose bei reguliuojamose pėsčiųjų perėjose turės būti sumontuoti asmenims su regos negalia pritaikyti tiek akustiniai įrenginiai, skleidžiantys garsinius ėjimo signalus, tiek garsinį orientavimo signalą skleidžiantys šviesoforo jungikliai. Akustiniai įrenginiai skleis garsinius ėjimo signalus, kad pėstieji su regos negalia rastų ėjimo perėja kryptį ir justų perėjimui skirtą laiką. Jie turės būti įrengiami  2–2,3 m aukštyje, o aktyvuojami paspaudus mechaninį šviesoforo jungiklio mygtuką.

Garsinis orientavimo signalas pėstiesiems su regos negalia padės rasti šviesoforo jungiklį. Numatyta, kad šio signalo garsas turi būti pulsuojantis, duslus ir girdimas per 4–5 metrus nuo šviesoforo jungiklio.

Be to, ant šviesoforo jungiklio apatinės sienelės turės būti įrengtas mechaninis žalio signalo iškvietimo mygtukas su vibravimo funkcija (taktilinis signalas, kai ta kryptimi leidžiamas pėsčiųjų eismas).

Pasak Susisiekimo ministerijos, įsigaliojusi nauja tvarka visoms savivaldybėms leis aiškiau planuoti, kur ir kaip įrengti šviesoforų akustinius įrenginius, kokie turi būti garsai, tad šalies miestų kelių ir gatvių infrastruktūra asmenims su regos negalia palaipsniui taps draugiškesnė.