Vizitas Asmens su negalia teisių apsaugos agentūroje

Nuo šių metų įsigaliojęs naujasis negalios vertinimo modelis kelia nemažai nerimo LASS bendruomenėje. Todėl Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga inicijavo susitikimą su Asmens su negalia teisių apsaugos agentūra. Susitikime asociacijos prezidentas Paulius Kalvelis pasidžiaugė atliktu dideliu darbu, naujuoju individualios pagalbos poreikio klausimynu, kuriuo vadovaujamasi nustatant asmens dalyvumą, ir parengtomis metodinėmis rekomendacijomis. Kadangi LASS atstovai prieš susitikimą ne tik peržvelgė visus dokumentus, kuriais remiantis apklausiamas žmogus su negalia, kad būtų įvertintas individualios pagalbos poreikis, bet ir bandė atsakyti į visus klausimus, skirti sau balus nuo 0 iki 4, todėl susitikimo metu išsakė pastabų dėl klausimų formuluotės regos negalią turintiems asmenims. Asmens su negalia teisių apsaugos agentūros direktoriaus pavaduotoja Jelena Ivančenko pripažino, kad parengtas klausimynas nėra galutinis, jį siekiama patobulinti, todėl šiuo metu agentūros specialistai bendrauja su skirtingų negalių asociacijomis ir stengiasi įsiklausyti į teikiamas pastabas. Sutarta, kad savo pastabas pateiks ir LASS. Pasak Jelenos Ivančenko, nustatant negalią, labai svarbu, kad vyktų dialogas tarp vertintojo ir apklausiamojo. Klausimai yra orientaciniai iš įvairių gyvenimo sričių, padedantys vertintojui suprasti konkretaus žmogaus kasdienybę, su kokiais iššūkiais susiduriama ir kaip tai sprendžiama. Į vertinimą įtraukus patį žmogų su negalia, siekiama sužinoti, ar jam yra reikalingos techninės pagalbos priemonės, darbo asistentas, asmeninė pagalba, būsto pritaikymas, socialinės paslaugos, mobilumo paslaugos. 

LASS prezidentas Paulius Kalvelis antrina, kad prieš atsakant į kiekvieną klausimą, neregys ar silpnaregis turėtų pagalvoti, kaip jis tai daro nepažįstamoje jam aplinkoje, ne namuose, ne savo kieme, o naujoje vietoje.

Tikimės, kad Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos bendradarbiavimas su Asmens su negalia teisių apsaugos agentūra prisidės prie klausimyno tobulinimo, o tai padės išvengti nesusipratimų, vertinant žmonių su regos negalia dalyvumą ir individualios pagalbos poreikius.

Nuotraukoje prie Asmens su negalia teisių apsaugos agentūros sienelės stovi LASS prezidentas Paulius Kalvelis, viceprezidentas Vilmantas Balčikonis, projektų koordinatorė Audrė Grybauskaitė ir agentūros atstovai.