Balsavimo tvarka Prezidento rinkimuose ir referendume

Jau prasidėjo gegužės 7-9 d. truksiantis išankstinis balsavimas  Respublikos Prezidento rinkimuose ir referendume dėl pilietybės išsaugojimo. Vyriausioji rinkimų komisija praneša, kad pasinaudoti balsavimo iš anksto galimybe gali visi Lietuvoje balsuojantys rinkėjai.

  • Rinkėjai gali balsuoti bet kurioje išankstinio balsavimo vietoje visose 60-yje Lietuvos savivaldybių, nepriklausomai nuo to, kur jie yra deklaravę gyvenamąją vietą.
  • Gegužės 10-11 dienomis rinkimų komisijų nariai organizuos balsavimą rinkėjų namuose. Balsuoti namuose gali rinkėjai su negalia, juos namuose slaugantys asmenys, dėl ligos nedarbingi žmonės ir rinkėjai, sulaukę 70 ir daugiau metų.
  • Pagrindinė Respublikos Prezidento rinkimų ir referendumo dėl Konstitucijos 12 straipsnio pakeitimo diena yra gegužės 12 d., sekmadienis. Rinkimų apylinkės duris atvers 7 valandą ryto ir rinkėjų lauks iki 20 valandos vakaro. Rinkimų sekmadienį, nepriklausomai, kur rinkėjas registruotas, balsuoti bus galima bet kurioje rinkimų apylinkėje, iš viso – 1895 vietose visoje Lietuvoje.
  • VRK primena, kad svarbiausias rinkėjo dokumentas einant balsuoti yra asmens tapatybės dokumentas: pasas arba asmens tapatybės kortelė. Taip pat tinka ir kiti Lietuvos Respublikoje išduoti dokumentai, kuriuose yra rinkėjo nuotrauka ir asmens kodas. 
  • Žmonėms su regos negalia balsavimo metu turi būti pasiūlyta speciali brailio raštu įmautė, didinamasis stiklas. Įmautėje nurodyta kandidatų pavardė ir pirmoji vardo raidė. Kandidatai balsavimo biuletenyje surašyti abėcėlės tvarka pagal pavardes. Referendumo biuletenio brailio įmautėje pateikta trumpoji referendumo klausimo teksto versija. Apačioje yra 2 langeliai, kuriuose galima pažymėti savo pasirinkimą „Taip“ arba „Ne“.
  • Jei dėl negalios rinkėjas negali savarankiškai balsuoti, jam leidžiama balsuoti padedamam asmens, kuriuo jis pasitiki.

Nuotraukoje  ant stalo guli balsavimo biuletenis, referendumo klausimo tekstas reginčiųjų tekstu ir brailiu, o virš stalo rankose laikomas didinamasis stiklas.