Lietuvos geležinkeliai laukia neįgalių keleivių!

Lietuvos neįgaliųjų forumo prezidentė Rasa Kavaliauskaitė ir AB „Lietuvos geležinkeliai“ Keleivių vežimo direkcijos direktorius Raimondas Burkovskis lapkričio 25 d. pasirašė bendradarbiavimo susitarimą, kurio dėka visi neįgalieji galės patogiau ir saugiau keliauti traukiniais. Šis susitarimas pasirašytas atsižvelgiant į Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1371/2007 dėl geležinkelio keleivių teisių ir pareigų, kuris įsigalioja jau nuo 2009 m. gruodžio 3 d., reikalavimus.
LNF ir „Lietuvos geležinkeliai“ Keleivių vežimo direkcija įsipareigojo bendradarbiauti inicijuojant ir įgyvendinant bendrus projektus, susijusius su neįgalių ir ribotos judėsenos keleivių aptarnavimo gerinimu; apmokant Direkcijos personalą darbo su neįgaliais klientais specifikos; taip pat sprendžiant su neįgalių ir ribotos judėsenos keleivių aptarnavimu susijusias problemas ir pan.
Jau yra parengtos Prieigos taisyklės, skirtos „Lietuvos geležinkelių“ teikiamomis paslaugomis besinaudojantiems žmonėms su judėjimo bei kitomis negaliomis, t.y. visiems, kurių judėsena, naudojantis geležinkelio transporto priemonėmis, yra ribota dėl bet kokios fizinės negalios (sensorinės arba motorinės, nuolatinės arba laikinos), intelekto negalios arba sutrikimo ar netgi amžiaus. Jose numatyta, kaip elgtis susiruošus keliauti geležinkeliu, detaliai aprašytas stočių pritaikymas neįgaliųjų poreikiams. Netrukus šios taisyklės bus išleistos atskiru leidiniu, o kol kas jas galite perskaityti čia (Adobe Reader byla) .
R. Burkovskis patikino, kad ateity kiekvienas naujas projektas bus rengiamas galvojant apie neįgaliuosius ir kitus specialių poreikių turinčius keleivius. Jis pasidžiaugė neseniai pradėjusiu kursuoti elektriniu traukiniu Vilnius-Kaunas, kuris yra ne tik greitas bei patogus, bet ir visiškai pritaikytas neįgaliesiems. Kitais metais neįgaliesiems pritaikytas vagonas turėtų atsirasti ir į Maskvą vykstančiame traukinyje.

Parengta pagal LNF informaciją